Tweede Kamerverkiezingen 1963

Op 15 mei 1963 waren er reguliere Tweede Kamerverkiezingen. Er lagen ook enkele grondwetsvoorstellen voor. Winnaars waren de KVP, die 50 zetels behaalde en nieuwkomer Boerenpartij, die onder leiding van 'boer' Koekoek drie zetels kreeg. Kleine winst was er verder voor CPN en PSP, terwijl de PvdA juist verloor.

Hoewel de zittende coalitie de meerderheid behield, werd aanvankelijk gestreefd naar een kabinet van vijf partijen. De VVD dwong de formateur echter de PvdA te laten vallen. Omdat De Quay niet wilde terugkeren als premier kwam er een kabinet-Marijnen.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Uitslag

In onderstaande tabel is de verkiezingsuitslag in aantal zetels opgenomen. Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van het aantal stemmen (ook in %) per partij.

 

partij

zetels 1963

zetels 1959

winst/verlies

KVP

50

49

+1

PvdA

43

48

-5

VVD

16

19

-3

ARP

13

14

-1

CHU

13

12

+1

PSP

4

2

+2

CPN

4

3

+1

SGP

3

3

-

BP

3

0

+3

GPV

1

0

+1

Onderstaande partijen deden mee aan de verkiezingen, maar hebben in 1963 geen zetels behaald.

 

Partij

Partij Economisch Appèl

Liberale Staatspartij

Veilig Verkeer/100.000 woningen

Nieuwe Democratiche Partij

Chr. National Volkspartij

Lijst-Grol

Partij voor Volksreferendum

2.

Kerngegevens

In onderstaande tabel zijn de kerngegevens van de verkiezingen in 1963 opgenomen.

 

Tweede Kamerverkiezingen 1963

verkiezingsdatum

15 mei

aantal uitgebrachte stemmen

6.419.964

percentage geldige stemmen

95,1

aantal deelnemende partijen

17

aantal partijen dat zetel behaalde

10

3.

Lijsttrekkers en verkiezingsprogramma's

In onderstaande tabel is per partij aangegeven wie de lijsttrekker was en met welk verkiezingsprogramma een partij mee heeft gedaan aan de verkiezingen.

 
  • (Nog) niet beschikbaar

4.

Gekozenen

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de gekozenen.

5.

Achtergrond verkiezingen

Kabinetsformatie 1963

De uitslag van de verkiezingen van 1963 leek te wijzen op voortzetting van het centrumrechtse bewind, maar de PvdA was aanvankelijk eveneens in beeld als regeringspartner. Informateur Romme kwam met een aantal zogeheten 'bouwstenen', die als basis moesten dienen voor een regeerakkoord. KVP-fractievoorzitter De Kort werd daarna benoemd tot formateur.

Grondwetsherziening 1963

In 1963 werden vier veranderingen de Grondwet aangebracht. Die gingen over de troonopvolging, over verlaging van de leeftijd voor actief kiesrecht en over de leeftijdvereiste voor de Tweede Kamer. Verder werden de bepalingen over Nederlands Nieuw-Guinea geschrapt.


Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.