Voldoende inleidende verzoeken voor referendum over associatieverdrag met Oekraïne

maandag 17 augustus 2015, 10:31

DEN HAAG (PDC) - De Kiesraad heeft afgelopen week laten weten dat er in een inleidende fase voor het eerst voldoende verzoeken zijn binnengekomen om een volksraadpleging te organiseren. Om een definitief verzoek voor een raadgevend referendum over het associatieverdrag met Oekraïne in te dienen, hebben de initiatiefnemers (Burgercomité EU en GeenStijl) nu tot 28 september de tijd om 300.000 geldige handtekeningen te verzamelen.

Vanaf 1 juli 2015 is het mogelijk voor burgers om een raadgevend referendum aan te vragen over wetten en verdragen die door het parlement zijn goedgekeurd. Daarvoor zijn allereerst binnen vier weken na de parlementaire goedkeuring 10.000 handtekeningen nodig voor een inleidend verzoek. Bij goedkeuring door de Kiesraad begint de termijn van zes weken om 300.000 handtekeningen te verzamelen. Als die verzameld zijn, komt er daadwerkelijk een referendum. Wetten over onder andere het Koninklijk Huis en over begrotingen zijn hiervan uitgezonderd.

Een raadgevend referendum is geldig bij een opkomst van minimaal 30 procent van het totale aantal kiesgerechtigden. De uitslag van een raadgevend referendum is niet bindend. De regering moet de wet of het verdrag wel opnieuw in overweging nemen.

Het associatieverdrag met Oekraïne kan door de nu behaalde 10.000 handtekeningen nog niet in werking treden. De Wet raadgevend referendum schrijft namelijk voor dat wetten en verdragen niet in werking kunnen treden zolang de verzoekprocedure loopt. 

Bron: Kiesraad.nl