VVD: afschaffen Eerste Kamer als politieke rol te groot wordt

vrijdag 19 april 2013, 15:22
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - De voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, ondersteunt de uitspraken van VVD-fractieleiders Halbe Zijlstra (Tweede Kamer) en Loek Hermans (Eerste Kamer) over de rol van de Senaat ten opzichte van de Tweede Kamer. Volgens Zijlstra zou de Eerste Kamer geen toegevoegde waarde meer hebben als het werk van de Tweede Kamer wordt ondermijnd.

Zijlstra stelde vandaag in een interview in De Telegraaf dat de Senaat beter kan worden afgeschaft als deze om politieke redenen het kabinet dwarsboomt. Volgens de fractieleiders hoort de Eerste Kamer de wetsvoorstellen te controleren op kwaliteit en moet daarom politieke beweegredenen op de achtergrond houden. "Ik ga er nog steeds van uit dat de Senaat gewoon zijn authentieke rol oppakt. Als dat niet zo is, creëert men een onbestuurbare situatie", vindt Zijlstra. Inmiddels heeft De Graaf aangegeven deze mening te delen, maar geeft daarbij ook aan dat het nu niet aan de orde is om de Senaat af te schaffen.

De uitspraken van de VVD zijn opmerkelijk. De VVD is van oudsher een partij die het belang van de Eerste Kamer erkent. Bovendien heeft de VVD een mogelijke afschaffing van de Eerste Kamer niet in het verkiezingsprogramma staan.