Balkenende blij met Koolhaas in EU-raad van wijzen

donderdag 16 oktober 2008, 14:04

BRUSSEL (ANP) - Premier Jan Peter Balkenende is ,,zeer gelukkig'' met de benoeming van architect Rem Koolhaas in een Europese raad van wijzen die gaat nadenken over het Europa van 2020-2030.

Balkenende zei donderdag na afloop van een EU-top in Brussel dat Koolhaas een architect is van internationale naam en faam. Volgens de premier heeft Koolhaas goede ideeën over ,,het versterken van het profiel van Europa''.

De raad, ook wel reflectiegroep genoemd, staat onder leiding van de Spaanse oud-premier Felipe Gonzalez. Er zitten mensen in die werken in totaal verschillende disciplines. De raad zal in 2010 rapporteren aan de EU-leiders.

Koolhaas zit er op persoonlijke titel en vertegenwoordigt niet de Nederlandse regering, zei Balkenende. Zijn benoeming in de groep staat los van Koolhaas' kandidatuur voor de herinrichting van de Europese wijk in Brussel.

De 63-jarige Koolhaas is met zijn bureau OMA wereldberoemd. Hij ontwierp onder meer het nieuwe hoofdkantoor van de Chinese staatstelevisie CCTV in Peking, de Nederlandse ambassade in Berlijn, de Kunsthal in Rotterdam en de bibliotheek in Seattle.