Politieke podcasts voor de zomer

Was het een paar jaar geleden nog een beetje een randverschijnsel, tegenwoordig is de podcast een gerespecteerd medium. Het is een beetje als Netflix: van sommige podcasts verschijnt elke week, of met een andere regelmaat, een aflevering, andere podcasts publiceren in een keer een serie, klaar om gebinged te worden.

Onderzoeksjournalistiek

Veel gerespecteerde podcasts draaien om onderzoeksjournalistiek. Het is dan ook niet vreemd dat veel radiozenders en kranten hun eigen podcasts hebben ontwikkeld. Soms praten ze daarin verder over een onderwerp dat veel in het nieuws was die week, andere keren worden ‘gewone’ radioreportages van journalisten na afloop als podcast beschikbaar gemaakt. Je kunt ze dan vinden via de podcastapp op je telefoon en je abonneren op je favorieten. Fijn als je een bepaalde nieuwsrubriek terug wilt luisteren tijdens je treinreis of het sporten, want je hoeft niet meer te zoeken in een ‘uitzending gemist’-achtige mediaplayer op de website.

5 podcasts voor de zomer

Met de zomervakantie voor de boeg, hebben we vijf podcasts op het gebied van politiek en rechtsstaat op een rijtje gezet. Leuk om mee te beginnen, als je nog niet zo bekend bent met de podcast, maar hopelijk ook ter verdieping als je al wel een fervent podcastluisteraar bent.

  • 1. 
    Haagse Zaken

Haagse Zaken is de politieke podcast van NRC, waarin je elke week bijgepraat wordt over alles wat er op en rond het Binnenhof gebeurt. NRC-columniste Lamyae Aharouay presenteert en ontvangt steeds andere NRC-journalisten in studio. Aharouay neemt de tijd voor elk onderwerp en stelt goede vragen, waardoor interessante gesprekken ontstaan.

Je kunt het archief van Haagse Zaken vinden op de website van NRC.

  • 2. 
    Politiek op je oren

In verkiezingstijd verzorgden verschillende lokale media een podcast over de lokale verkiezingen, zoals #utrechtkiest van het AD Utrechts Nieuwsblad. Politiek op je oren is een podcast van het Leidsch Dagblad, waarin de lokale politiek in de regio Leiden ook na de verkiezingen becommentarieerd wordt.

Politiek op je oren kun je vinden via de podcastapp op je telefoon of je kunt de afleveringen luisteren via Soundcloud.

  • 3. 
    Making Obama

Ook een biografie leent zich prima voor een podcast. Oud-president van de Verenigde Staten Barack Obama begon zijn politieke carrière in Chicago. Radiostation WBEZ Chicago trommelde daarom oud-adviseurs, mentoren en rivalen uit de stad op voor gesprekken. Samen brengen ze ‘het begin van een president’ in kaart.

In zeven afleveringen volg je hoe Obama van de man op de achtergrond verandert in de rockster-achtige politicus van ‘Yes We Can’. De makers gaan daarin de negatieve kanten van het politieke werk niet uit de weg.

Meer informatie over de afzonderlijke afleveringen vind je op de website van WBEZ Chicago.

  • 4. 
    De Week van Kee

Veel podcasts op het gebied van actualiteiten en politiek zijn radio-uitzendingen die na uitzending apart online worden gezet. Uitblinker in het genre is De Week van Kee van BNNVARA.

De reportages van politiek redacteuren Peter Kee en David ter Wilde zijn uitzonderlijk goed in elkaar gezet. Kee neemt je mee naar de achtergrond van een actueel onderwerp. Korte clips volgen elkaar in rap tempo op, waardoor je aandacht wordt vastgehouden. De makers combineren sound bites met een speelse muziekkeuze, zoals de titelsong van de tv-serie Friends bij een item over de Europese vrienden van Mark Rutte.

Je kunt de Week van Kee terugluisteren bij BNNVARA of je abonneren via de podcastapp op je telefoon.

  • 5. 
    More Perfect

Deze podcast van het Amerikaanse NPR gaat over het Amerikaanse Hooggerechtshof. De podcast behandelt een aantal van de meest beslissende zaken in de geschiedenis van Verenigde Staten. Dat doen de makers op zo’n unieke manier, dat je als luisteraar steeds op het puntje van je stoel zit. Ook als je geen Amerikaan bent.

De makers weten je binnen een uitzending vaak van mening te laten veranderen. Je bent het eerst eens met partij een, maar als de makers van More Perfect met je klaar zijn, zie je bijna altijd in waarom de tegenpartij ook een goed punt heeft.

Meer informatie over More Perfect vind je op de website van NPR.