EP wil verlaging BTW-tarieven restaurants, luisterboeken en lokale diensten

Zolang de interne markt niet verstoord wordt, moeten lidstaten van een nieuwe reeks goederen en diensten (zoals restaurants, kinderzitjes voor in de auto, luisterboeken en schoonheidsbehandelingen) en andere lokale diensten de BTW-tarieven kunnen verlagen. Dat zegt het Europees Parlement in een verslag dat het donderdag heeft aangenomen.

Het verslag, opgesteld door rapporteur Ieke van den Burg (PES, NL) en aangenomen met 636 stemmen vóór, 14 tegen en 18 onthoudingen, steunt het Commissievoorstel om het toepassingsgebied van de verlaagde BTW-tarieven op goederen en diensten uit te breiden. Volgens Europarlementsleden kan de maatregel gunstige effecten hebben op de werkgelegenheid en de bestrijding van de ondergrondse economie.

Btw-verlaging op restaurantdiensten en luisterboeken

Bij wijze van experiment kunnen de lidstaten de BTW-tarieven op sommige arbeidsintensieve diensten tot 2010 verlagen. De Commissie stelt nu voor dat die verlaging voor onbepaalde tijd wordt toegepast. Bovendien zou de BTW-verlaging volgens de Commissie ook op een aantal andere arbeidsintensieve en lokale diensten kunnen worden toegepast, zolang er geen risico is op marktverstoring. Het zou gaan om onder meer:

  • restaurant- en cateringdiensten
  • thuiszorg zoals hulp in de huishouding en zorg voor kinderen, ouderen, zieken of gehandicapten
  • persoonlijke verzorging van het soort dat wordt verstrekt in kapsalons en schoonheidsinstituten

Europarlementsleden bevestigen een eerder standpunt van het Parlement: de BTW van lokale diensten verlagen verstoort de werking van de interne markt niet, omdat het om goederen en diensten gaat, die niet elders aangeboden kunnen worden en die alleen op de lokale markt gericht zijn.

De Commissie stelde bovendien voor, om de categorieën goederen, waar al een BTW-verlaging voor gold, verder aan te vullen. Het gaat bijvoorbeeld om luisterboeken of andere boeken op CD-rom (de verlaging geldt al voor gedrukte boeken) en kinderzitjes voor motorvoertuigen.

Geen BTW-verlaging op alcohol

Tot slot is een amendement voor de toepassing van de Btw-verlaging op alcohol in restaurants verworpen met 334 stemmen tegen, 312 vóór en 13 onthoudingen.

Op het gebied van fiscaal beleid heeft het Parlement een raadgevende bevoegdheid. De uiteindelijke beslissing wordt - bij unanimiteit - door de Raad genomen.

Procedure: Wetgevende raadpleging / Debat: 19 februari 2009 / Stemming: 19 februari 2009 / Verslag aangenomen met wijzigingen (636-14-18)