Justitiële organen EU pakken overlap aan

maandag 11 augustus 2003, 1:49

Het Europees justitieel samenwerkingsverband Eurojust en het Europees Justitieel Netwerk (EJN) gaan de onderlinge relaties stroomlijnen. Doordat de beide organisaties op hetzelfde terrein opereren, dreigt overlap van de activiteiten. Dat blijkt uit een brief van de voorzitter van Eurojust aan de voorzitter van het EJN.

Eurojust is een in Den Haag zetelend samenwerkingsverband dat sinds twee jaar actief is. Het doel van Eurojust is om lidstaten bij te staan bij de coördinatie van grensoverschrijdende opsporingsonderzoeken, het entameren van gezamenlijke onderzoeken en het slechten van juridische obstakels bij de samenwerking. Het EJN bestaat al langer, en is een netwerk van contactpunten in de lidstaten dat snelle consultatie mogelijk maakt bij bilaterale onderzoeken.

De beide organisaties hebben nu afgesproken om het secretariaat van het EJN onder te brengen bij het secretariaat van Eurojust. Het secretariaat van het EJN behoudt zijn autonome positie, maar kan zo gebruik maken van de middelen die Eurojust ter beschikking staan.

De beide organisaties zullen verder een beveiligd communicatienetwerk delen en samenwerken bij de uitbreiding van de documentatieafdeling van het EJN, waar onder meer informatie over de verschillende rechtsstelsels in de lidstaten wordt bijgehouden.