Tweede Kamerverkiezingen 1972

Het politieke beeld veranderde door de vervroegde Tweede Kamer­verkiezingen van 29 november 1972 drastisch. KVP en CHU verloren flink (elf zetels), waar PvdA en VVD wonnen. De PvdA bleef met Joop den Uyl als lijsttrekker de grootste. Hans Wiegel leidde de VVD naar zes zetels winst. Winnaar was ook de PPR, die vijf zetels won. Ter rechterzijde won de Boerenpartij twee zetels en behaalde de conservatief-katholieke RKPN één zetel.

De verkiezingen waren nodig door de val van het Kabinet-Biesheuvel I. Centrumrechts behield een krappe meerderheid, maar door het verlies van DS'70 was terugkeer van een kabinet-Biesheuvel vrijwel uitgesloten. Lange tijd was er sprake van een impasse, maar uiteindelijk formeerden PvdA, KVP, ARP, PPR en D66 het Kabinet Den Uyl. Bij deze verkiezingen hadden voor het eerst ook 18- tot 21-jarigen stemrecht.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Uitslag

In onderstaande tabel is de verkiezingsuitslag in aantal zetels opgenomen. Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van het aantal stemmen (ook in %) per partij.

 

partij

zetels 1972

zetels 1971

winst/verlies

PvdA

43

39

+4

KVP

27

35

-8

VVD

22

16

+6

ARP

14

13

+1

PPR

7

2

+5

CHU

7

10

-3

CPN

7

6

+1

D'66

6

11

-5

DS'70

6

8

-2

SGP

3

3

0

Boerenpartij

3

1

+2

GPV

2

2

0

PSP

2

2

0

RKPN

1

0

+1

Onderstaande partijen deden mee aan de verkiezingen, maar hebben in 1972 geen zetels behaald.

 

Partij

Democratische Middenstandspartij

NMP

Lijst-Stam

Partij van het Recht

Anti-Woningnood Actie

Nieuwe Roomse Partij

2.

Kerngegevens

In onderstaande tabel zijn de kerngegevens van de verkiezingen in 1972 opgenomen.

 

Tweede Kamerverkiezingen 1972

verkiezingsdatum

29 november

aantal uitgebrachte stemmen

7.445.287

opkomstpercentage

83,5

aantal deelnemende partijen

20

aantal partijen dat zetel behaalde

14

3.

Lijsttrekkers en verkiezingsprogramma's

In onderstaande tabel is per partij aangegeven wie de lijsttrekker was en met welk verkiezingsprogramma een partij mee heeft gedaan aan de verkiezingen.

 
  • (nog) niet beschikbaar

Gekozenen

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de gekozen Kamerleden.


Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.