Eerste Kamerverkiezingen 1999

Op 25 mei 1999 kozen de Provinciale Staten een nieuwe Eerste Kamer. De drie regeringspartijen behaalden een kleine meerderheid: 38 zetels. Verlies was er vooral voor VVD en D66. GroenLinks was met een verdubbeling van het zeteltal de grote winnaar. De ouderenpartij verdween uit de Senaat.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Uitslag

Partij

1999

1995

verschil

VVD

19

23

-4

CDA

20

19

+1

PvdA

15

14

+1

D66

4

7

-3

GroenLinks

8

4

+4

GPV/RPF

4

2

+2

SGP

2

2

0

SP

2

1

+1

OSF

1

1

0

AOV

0

2

-2

2.

Gekozenen

De VVD-lijst werd net als in 1995 geleid door Eerste Kamervoorzitter Frits Korthals Altes. Hij werd op de lijst gevolgd door de oud-ministers Ginjaar en Wiegel, door vicefractievoorzitter Van den Broek Laman Trip en door de oud-bewindslieden Van Eekelen en Dees. Tot de nieuwgekozen leden behoorden de hoogleraren Heleen Dupuis en Uri Rosenthal.

Bij het CDA was Hannie van Leeuwen de lijstaanvoerder, gevolgd door oud-minister Gerrit Braks. Op nummer drie was vicevoorzitter van het CDA Tineke Lodders de hoogste nieuwkomer. Op plaats vier stond oud-minister Ernst Hirsch Ballin. Andere nieuwkomers waren oud-staatssecretaris René van der Linden, de hoogleraren Dölle, Bemelmans-Videc, De Jong en Woldring en oud-secretaris-generaal Lemstra.

Lijstaanvoerder van de PvdA was hoogleraar Geertje Lycklama à Nijeholt. Op de lijst stonden verder de kopstukken Thijs Wöltgens, Elske ter Veld en Erik Jurgens. Nieuwkomers waren Ed van Thijn, Johan Stekelenburg en Frits Castricum. De Statenleden in Gelderland brachten via voorkeurstemmen twee Gelderse leden in de Senaat: Ton Doesburg en Rudy Rabbinge.

Bij D66 waren de oud-bewindslieden Jan Terlouw, Winnie Sorgdrager en Jacob Kohnstamm de nieuwkomers. Zij stonden op de lijst achter lijsttrekker Eddy Schuyer.

Bij GroenLinks bleef Wim de Boer lijstaanvoerder. Nieuwkomer was op plaats drie advocate Dianne de Wolff. Zittend senator Tom Pitstra was na een voorkeursactie alsnog op een hogere (verkiesbare) plaats gezet.

De gezamenlijke lijst van RPF en GPV werd opnieuw aangevoerd door RPF-senator Egbert Schuurman. Kars Veling bleef de hoogste GPV-kandidaat. Bij de SGP werden de senatoren Holdijk en Van den Berg herkozen.

Bij de SP was de verkiezing van de 19-jarige Driek van Vugt opmerkelijk. Hij werd samen met lijstaanvoerder Bob Ruers gekozen.

Voor de OSF kwam Marten Bierman in de Senaat, die eerder al lid was voor een samenwerkingsverband van regionale partijen en De Groenen.

Overzicht

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de gekozenen.


Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.