Politieke 'zwaargewichten' in de Eerste Kamer

Hoewel oud-minister-presidenten als Abraham Kuyper, Hendrik Colijn, Willem Schermerhorn, Jan de Quay en Piet de Jong en een oud-fractievoorzitter als Jaap Burger er deel vanuit maakten, kon de Eerste Kamer lang toch moeilijk als een instituut met veel politieke kopstukken worden gekenschetst. Opvallender was veeleer het ontbreken van oud-premiers of oud-politiek leiders.

De Eerste Kamer werd in de jaren tot omstreeks 1970 vooral bevolkt door hoogleraren, gemeente- en provinciebestuurders en voormannen uit het maatschappelijke middenveld. Nadien kwamen er meer leden uit wetenschappelijke instituten, semi-publieke instellingen en ook wel journalistiek en vrije beroepen.

Vanaf het begin van de jaren negentig nam het aantal 'kopstukken' duidelijk toe, zowel oud-ministers als oud-Tweede Kamerleden. Het waren jaren waarin politici verschenen als Hans Wiegel, Ed van Thijn, Jan Terlouw, Gerrit Braks, Thijs Wöltgens en René van der Linden. Die trend leek zich voort te zetten, maar deels is dat 'schijn'. Wel was opvallend dat vanaf 2011 lijsttrekkers voor de Eerste Kamer een prominentere rol gingen spelen en dat daarvoor 'kopstukken' werden aangezocht.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Huidige oud-bewindslieden en -Tweede Kamerleden in de Senaat

Hieronder vindt u een overzicht van de huidige politieke zwaargewichten in de Senaat. Voor een volledig overzicht kunt u contact opnemen met de redactie van PDC.

FotoEerste KamerlidErvaringFractie
Drs. F.J.M. (Ferd) CroneCrone, F.J.M. (Ferd)lid Tweede KamerGL-PvdA
BDittrichDittrich, B.O. (Boris)lid Tweede KamerD66
J.C. (Tineke) Huizinga-Heringa (Bron: Website Christenunie.nl)Huizinga-Heringa, J.C. (Tineke)lid Tweede Kamer;​staatssecretaris;​ministerCU
Rik_Janssen_A4Janssen, R.A. (Rik)lid Tweede KamerSP
farahkarimiekKarimi, F. (Farah)lid Tweede KamerGL-PvdA
Paul-van-Meenen2Meenen, P.H. (Paul) vanlid Tweede KamerD66
gertOplaat, G.J. (Gert-Jan)lid Tweede KamerBBB
Mr. J. (Jeroen) RecourtRecourt, J. (Jeroen)lid Tweede KamerGL-PvdA
Website CDA.nlRietkerk, Th.W. (Theo)lid Tweede KamerCDA
Martin van RooijenRooijen, M.J. (Martin) vanlid Tweede Kamer;​staatssecretaris50PLUS
paulRosenmöller, P. (Paul)lid Tweede KamerGL-PvdA
Edith SchippersSchippers, E.I. (Edith)lid Tweede Kamer;​ministerVVD
Website CDA.nlToorenburg, M.M. (Madeleine) vanlid Tweede KamerCDA
Mei LiVos, M.L. (Mei Li)lid Tweede KamerGL-PvdA

2.

Per partij

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van oud-ministers, oud-staatssecretarissen en oud-Tweede Kamerleden per partij.


Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.