Heel wat (oud)-Kamerleden op kieslijsten Provinciale Staten

woensdag 15 februari 2023, 13:41

DEN HAAG (PDC) - Er staan deze verkiezingen heel wat huidige en oud-Kamerleden op de lijsten voor de Provinciale Staten. Dat blijkt uit de vastgestelde kieslijsten die zijn gepubliceerd door de Kiesraad. Naast diverse (oud)-Kamerleden zijn ook Europarlementariër Esther de Lange (CDA) en staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) op de lijsten terug te vinden.

Net als De Lange en De Vries staan er nogal wat zittende Tweede en Eerste Kamerleden als lijstduwer op de kieslijst. Dit betekent echter niet dat zij allemaal op de laatste plek op de lijst staan. Opmerkelijke namen daartussen zijn Harry Bevers (VVD), Laura Bromet (Groenlinks), Henk Nijboer (PvdA), Corinne Ellemeet (Groenlinks), Pepijn van Houwelingen (FvD) en Ria Oomen (CDA).

Opvallend is dat er maar liefst twaalf zittende Eerste of Tweede Kamerleden op relatief hoge plekken op de kieslijsten staan. Vijf van hen staan zelfs op plek één. De PVV is het best vertegenwoordigd met tien van de in totaal 26 kansrijke (oud)-Kamerleden op de kieslijsten, waaronder huidig PVV-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marjolein Faber-Van de Klashorst.