Profiel kabinet-Rutte III

PDC, 26 oktober 2017

De nieuwe ministersploeg van kabinet-Rutte III heeft bij aantreden een gemiddelde leeftijd van 49,2 jaar. Zes van de zestien ministers zijn vrouw. Vrijwel alle ministers hebben Haagse ervaring. Dat geldt niet voor vicepremier Hugo de Jonge en de ministers Ferdinand Grapperhaus en Sigrid Kaag. Grapperhaus is met 57 jaar de oudste ministers. De Jonge, Schouten en Koolmees zijn 40 jaar.

De enige die als minister overging van het kabinet-Rutte II naar Rutte III is de premier zelf. Sander Dekker en Eric Wiebes waren staatssecretaris in het kabinet-Rutte II. Ervaring als staatssecretaris had ook Bruno Bruins, die staatssecretaris was in het kabinet-Balkenende III. De enige minister die uit de Eerste Kamer komt, is minister van Financiën Wopke Hoekstra. Minister Ank Bijleveld heeft een gevarieerde bestuurlijke loopbaan gehad, waarin zij onder meer Kamerlid, staatssecretaris, burgemeester en commissaris van de Koning(in) was.

Vrijwel alle ministers hebben een academische opleiding gevolgd. Hugo de Jonge studeerde aan een HBO-school.

In het kabinet zitten diverse oud-fractievoorzitters, oud-vicefractievoorzitters en oud-fractiesecretarissen, te weten respectievelijk Halbe Zijlstra en Arie Slob, Wouter Koolmees en Mona Keijzer en Raymond Knops, Mark Harbers en Stientje van Veldhoven.

Onderstaande tabellen slaan alleen op de ministers.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Leeftijdsopbouw

Neem contact op met de redactie van PDC voor en overzicht van de leeftijdsopbouw van dit kabinet in vergelijking met eerdere kabinetten.

2.

Vrouwen/mannen

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de man/vrouwverhouding in dit kabinet in vergelijking met eerdere kabinetten.

3.

Opleidingsniveau

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van het opleidingsniveau in dit kabinet in vergelijking met eerdere kabinetten.

4.

Politieke ervaring

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de ervaring als hoogleraar in dit kabinet in vergelijking met eerdere kabinetten.


Meer over

Vermeld bij publicatie van bovenstaande gegevens de bronvermelding: www.parlement.com

Bent u op zoek naar specifieke gegevens over bewindspersonen, bijvoorbeeld ten aanzien van de gemiddelde leeftijd, gemiddelde politieke ervaring of aantal vrouwen per kabinet? In het biografisch archief van het Parlementair Documentatie Centrum zijn uitgebreide gegevens over bewindspersonen opgenomen. Deze gegevens zijn onder voorwaarden beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op via het contactformulier.


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.