Hoogleraren in het kabinet

In het huidige kabinet zitten de oud-hoogleraren Robbert Dijkgraaf en Ernst Kuipers.

Het hoogleraarschap is al lang een belangrijke rekruteringsbron voor het ministerschap. Een van onze eerste ministers (van onderwijs), J.H. van der Palm, was hoogleraar in Leiden, in de dichtkunst en welsprekendheid.

Hoogleraren zijn in het verleden vaak uitstekende ministers gebleken. Voorbeelden daarvan waren onder meer Cort van der Linden (als minister van Justitie zeer succesvol), Treub (minister van Financiën en Economische Zaken tijdens de Eerste Wereldoorlog), Modderman (die ons Wetboek van Strafrecht invoerde), Lieftinck (die na 1945 de overheidsfinanciën saneerde) en Van den Brink en Zijlstra (die een belangrijke rol speelden bij de opbouw van de welvaartsstaat).

1.

Overzicht

In onderstaand overzicht is het aantal hoogleraren per kabinet opgenomen. Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van het aantal hoogleraren in andere kabinetten.

 

Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.