College van fractievoorzitters (Eerste Kamer)

Het College van fractievoorzitters van de Eerste Kamer adviseert de Eerste Kamervoorzitter over besluiten die hij of zij op basis van het Reglement van Orde moet nemen en over de agenda van de plenaire vergadering. Het College van fractievoorzitters wordt geleid door de Kamervoorzitter en bestaat verder uit de fractievoorzitters van de Kamer. De twee ondervoorzitters van de Eerste Kamer kunnen de vergaderingen bijwonen.

De griffier van de Kamer is tevens griffier (secretaris) van het College van fractievoorzitters.

Advisering door het College van fractievoorzitters is verplicht bij de benoeming van ambtenaren van de griffier en de vaststelling van verslagen van commissies.

Voorheen heette dit College het College van Senioren. Dat werd in 1967 ingesteld. De naam werd in 2023 gewijzigd in het vernieuwde Reglement van Orde.


Meer over

Voorzitter is J.A. (Jan Anthonie) Bruijn.

Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar informatie over de samenstelling van de Kamercommissie door de jaren heen? PDC, partner van het Montesquieu Instituut, kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.