BoerBurgerBeweging (BBB)

Logo BBB

De BoerBurgerBeweging (BBB) is een politieke partij die zich expliciet focust op mensen buiten de Randstad. De partij werd op 1 november 2019 opgericht. Politiek leider is Caroline van der Plas.

De partij heeft momenteel 1 zetel in de Tweede Kamer. De partij zetelt niet in de Eerste Kamer en ook niet in het Europees Parlement.

De BBB is onderdeel van de oppositie.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Kerngegevens

Partijnaam

BoerBurgerBeweging (BBB)

Datum van oprichting

1 november 2019

Websiteb

boerburgerbeweging.nl

Politiek leider

Caroline van der Plas

Partijvoorzitter

Erik Stegink

Wetenschappelijk instituut

-

Scholingsinstituut

-

Jongerenorganisatie

-

Ledental per 1 januari 2021

onbekend

Europese partij

-

2.

Zetels

Orgaan

Aantal

Fractievoorzitter

Tweede Kamer

1 zetel

Caroline van der Plas

Eerste Kamer

0 zetels

-

Europees Parlement

0 zetels

-

3.

BBB en de Tweede Kamerverkiezingen

Jaar

Lijsttrekker

Programma

Zetels

Percentage

Regering of oppositie

2021

Caroline van der Plas

'Gezond verstand voor een gezond platteland'

1

1,0%

oppositie

4.

Beginselen

De BBB is een beweging die wil bijdragen aan duurzame land- en tuinbouw en komt op voor de belangen van de agrarische sector en voor een vitaal platteland. Zij vindt dat andere partijen en het overheidsbeleid zich te veel richten op grote steden en de Randstad.

5.

Bestuursvorm

De BBB is een ledenpartij, waarbij de ALV het hoogste orgaan is. De dagelijkse gang van zaken wordt geleid door het bestuur, waarvan Erik Stegink de voorzitter is.

6.

Historische ontwikkeling

De BoerBurgerBeweging is een initiatief dat oorspronkelijk is gestart via social media. Vanuit de #BoerBurgerTweet, en een Facebookgroep met ruim 20.000 volgers, begon de eerste organisatie van de partij. Hier kwam een beweging uit voort die de BoerBurgerBeweging is gaan heten. In 2019 is de partij uiteindelijk opgericht. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 won de partij voor het eerst een zetel in de Tweede Kamer.


8.

Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.