D66 publiceert concept-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen

dinsdag 12 september 2023, 14:00

DEN HAAG (PDC) - Op de conceptkandidatenlijst van D66 voor de Tweede Kamerverkiezingen is er opvallend veel ruimte voor nieuwkomers*. Rob Jetten, demissionair minister voor Klimaat en Energie, voert de lijst aan als lijsttrekker. Daarnaast keren vijf huidige Kamerleden terug in de top 10 van de lijst: huidig D66-fractievoorzitter Jan Paternotte op nummer 2, Anne-Marijke Podt (4), Hanneke van der Werf (7), Joost Sneller (9) en Salima Belhaj (10). Huidig D66-Kamerlid Tjeerd de Groot kwam net buiten de top 10 terecht, op plaats 11.

Hans Vijlbrief, de huidige staatssecretaris van Mijnbouw, staat op plek 5 op de lijst. De hoogste nieuwkomer op de lijst is Ilana Rooderkerk op nummer 3. Zij is momenteel D66-fractievoorzitter in Amsterdam. Burgerrechtenactivist Mpanzu Bamenga, eerder politiek actief voor D66 in de gemeenteraad in Eindhoven, is de nummer 6 op de lijst. Op plaats 8 staat Marijke Synhaeve, die gemeenteraadslid is voor D66 in Nijmegen.

De totstandkoming van de kandidatenlijst was volgens lijsttrekker Rob Jetten "een ongelofelijk moeilijke puzzel", waarbij veel van de huidige D66-Kamerleden teleurgesteld werden omdat ze geen verkiesbare plek op de lijst hebben gekregen, of zelfs helemaal van de lijst zijn gelaten.

De leden van D66 kunnen tot 20 september digitaal stemmen over de conceptkandidatenlijst.

  • * 
    Update: Na de ledenstemming over de concept-kandidatenlijst stelde D66 op 21 september de definitieve kandidatenlijst vast. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de concept-kandidatenlijst: Hans Vijlbrijf komt op plaats drie. Huidige Tweede Kamerleden Joost Sneller en Wieke Paulusma stijgen beide een aantal plekken op de lijst; Sneller naar plaats vijf en Paulusma naar zeven. Ook Kamerlid Tjeerd de Groot komt met plaats tien een plek hoger op de lijst uit. Het zijn voornamelijk nieuwkomers Ilana Rooderkerk en Mpanzu Bamenga die lager gezet zijn door de leden, zij zakken beide drie plaatsen op de lijst.

Bron: D66, NOS, NRC