Gert-Jan Segers verlaat de Tweede Kamer

vrijdag 13 januari 2023, 9:15

DEN HAAG (PDC) - ChristenUnie-fractievoorzitter en partijleider Gert-Jan Segers verlaat per 24 januari de Tweede Kamer. Dat heeft hij vanochtend bekendgemaakt. Segers was sinds 2012 lid van de Tweede Kamer en sinds 2015 fractievoorzitter.

Segers vindt het nu het juiste moment om het stokje over te dragen aan zijn opvolger Mirjam Bikker. Hij geeft aan dat leiderschap altijd tijdelijk is, en dat hij dit een mooi moment vindt om plaats te maken. In zijn brief aan de leden van zijn partij geeft Segers aan dat ook zijn familie een rol speelt bij zijn vertrek: "We hebben elkaar in deze tien jaar steeds vastgehouden, maar ook voor ons als gezin is het goed om nu een punt te zetten en weer meer tijd voor elkaar te hebben."

Terugkijkend op zijn tijd in de Tweede Kamer geeft Segers aan dat hij het altijd belangrijk vond zijn overtuiging voorop te zetten. ''Politiek moet ongemak blijven, ongemak met het compromis. Het moet niet zo gaan: je hebt een probleem, je gaat door een storm, als coalitie, en héé, wat verrassend, we komen dáár uit. Politiek begint bij je overtuiging. Je moet als partij niet gaan denken: we rule this country,'' zegt hij tegen NRC.

In de afgelopen jaren was Segers betrokken bij de kabinetsformatie van Rutte III en Rutte IV. In de Kamer was hij woordvoerder op onder andere de gebieden van algemene zaken/koninklijk huis, mensenhandel, maatschappelijke diensttijd, integratie en zorg.

Bron: ChristenUnie, NRC