Formatie in impasse: geen doorstart huidige coalitie of vijfpartijenkabinet met links

dinsdag 31 augustus 2021, 16:05
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - Sinds eerder vanochtend bevindt de formatie zich in een nieuwe impasse. Dit nadat VVD en CDA hebben aangegeven niet bereid te zijn om door te formeren over links met GroenLinks en PvdA, en D66 en ChristenUnie kennis hebben gegeven dat een voortzetting van de huidige coalitie geen optie is. Zo maakten de verschillende hoofdrolspelers duidelijk na afloop van hun gesprekken met informateur Mariëtte Hamer.

Lilianne Ploumen (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) hadden in eerdere gesprekken met de informateur nog aangegeven positief te staan tegenover 'de aanzet tot een opzet voor een mogelijk regeerakkoord' waaraan de onderhandelaars van D66 en VVD de afgelopen maand geschreven hadden. Daarnaast hadden beide partijen vorige weekend ook nog het mandaat van hun achterban gekregen om tijdens de formatiegesprekken één blok te vormen.

Ondanks deze ontwikkelingen zijn VVD-leider Mark Rutte en CDA-leider Wopke Hoekstra er niet van overtuigd dat een coalitie met twee linkse partijen tot stabiliteit zou leiden. Zo geeft Rutte in een reactie aan dat de poging tot samenwerking van de twee linkse partijen 'niks heeft veranderd' aangezien 'allebei [de partijen] niet nodig zijn voor een meerderheid'. Een situatie waarin slechts één van de twee linkse partijen aansluit, is alleen niet mogelijk omdat GroenLinks en PvdA niet bereid zijn om los van elkaar deel te nemen aan een nieuw kabinet.

Daarna gingen Sigrid Kaag (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) onder leiding van informateur Hamer met elkaar in gesprek om een laatste variant voor een meerderheidskabinet te bespreken. Na afloop gaven beiden echter aan dat een doorstart van de huidige coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie geen optie is. Geheel onverwachts was dit niet. Zo gaf Gert-Jan Segers (ChristenUnie) eerder al aan zich 'niet langer gewenst te voelen' bij de onderhandelingen, en verschillen ChristenUnie en D66 sterk van mening op het gebied van medisch-ethische kwesties.

Nu de twee opties voor een meerderheidskabinet van tafel zijn, lijkt de impasse compleet. 'Alle wegen naar een meerderheidskabinet [zijn] onbegaanbaar', stelt Segers. Zowel Kaag als Hoekstra leggen nu de bal weer bij Hamer. Ze hebben allebei gezegd dat het nu aan Hamer is om de volgende stap te gaan zetten in de formatie.

Bron: NOS, ANP