Verkenners beginnen gesprekken met fractievoorzitters

maandag 22 maart 2021, 9:58

DEN HAAG (PDC) - De verkenners Jorritsma (VVD) en Ollongren (D66) beginnen vandaag aan een reeks gesprekken met de fractievoorzitters van de partijen die in de nieuwe Tweede Kamer komen. De lijsttrekkers worden op volgorde van de verkiezingsuitslagen uitgenodigd, waarbij de partijen die het meeste zetels behaalden eerst komen.

Jorritsma en Ollongren ontvangen VVD'er Mark Rutte, leider van de grootste partij bij de verkiezingen, als eerste in het gebouw van de Tweede Kamer. Daarna praten ze achtereenvolgens met Sigrid Kaag (D66), Geert Wilders (PVV), Wopke Hoekstra (CDA), Lilian Marijnissen (SP), Lilianne Ploumen (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie).

Morgen zetten de verkenners de gesprekken voort met de fractievoorzitters van de resterende, kleinere partijen uit de nieuwe Tweede Kamer. Nadat ze vorige donderdag benoemd werden tot verkenners, spraken Jorritsma en Ollongren op vrijdag al met Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn. Uiterlijk volgende week dinsdag, op 30 maart, moeten de verkenners hun bevindingen over de formatie van een mogelijke coalitie bekendmaken. De nieuwe Tweede Kamer zal de dag daarna, op basis van hun rapportage, debatteren over de formatie.

Bron: Bureau Woordvoering Kabinetsformatie, NOS