Nieuwe fractievoorzitters in de Tweede Kamer

vrijdag 19 maart 2021, 11:00

DEN HAAG (PDC) - Gisteren zijn de fractievoorzitters van de partijen van de nieuwe Tweede Kamer voor het eerst bij elkaar gekomen in de Rooksalon van de Tweede Kamer. Volgende week beginnen de fractievoorzitters aan de onderhandelingen over een nieuw kabinet.

Er zijn drie nieuwe fractievoorzitters voor partijen die al in de Kamer zetelden. Sophie Hermans neemt tijdelijk waarnemend het fractievoorzitterschap van de VVD over van Klaas Dijkhoff en vervangt hierbij Mark Rutte die er geen tijd voor heeft omdat hij behalve zijn werk als demissionair premier in coronatijd ook moet onderhandelen over een nieuw kabinet.

Verder neemt Sigrid Kaag het fractievoorzitterschap over van Rob Jetten voor D66 en is Wopke Hoekstra fractievoorzitter van het CDA geworden. Daarnaast zijn er vier nieuwe fractieleden van nieuwkomers in de Tweede Kamer.

Figuur 1: Fractievoorzitters van alle partijen van de Tweede Kamer na de verkiezingen van 2021

 

In sommige gevallen is de benoeming van de fractievoorzitter opmerkelijk aangezien normaliter de functies van minister en Kamerlid niet te combineren zijn. De tijd na de verkiezingen is dan ook een uitzondering op deze regel.

Het is gebruikelijk dat de fractievoorzitters een secondant meenemen naar de onderhandelingen. De VVD heeft al bekend gemaakt dat Mark Rutte Kamerlid Mark Harbers hiervoor meeneemt.

Bron: NOS