Zeker zestig nieuwkomers in nieuwe Kamer

woensdag 17 maart 2021, 21:30

DEN HAAG (PDC) - In de nieuwe Tweede Kamer komen, op basis van de voorlopige uitslag, 60 nieuwkomers. Onder hen zijn de lijsttrekkers Wopke Hoekstra, Sigrid Kaag, Liane den Haan, Laurens Dassen, Sylvana Simons en Caroline van der Plas. Er zijn daarnaast 17 gekozenen die al eerder lid waren en nu terugkeren, onder wie premier Mark Rutte en JA21-lijsttrekker Joost Eerdmans.

Het Tweede Kamerlid met de meeste ervaring is SGP-voorman Kees van der Staaij. Hij is sinds 19 mei 1998 onafgebroken lid en is voor de achtste keer gekozen.

Onder de nieuwgekozenen zijn zeven (oud-)ministers en vier (oud-)staatssecretarissen. Er gaan drie Eerste Kamerleden over naar de Tweede Kamer: Christine Teunissen (PvdD), Mirjam Bikker (CU) en Nicki Pouw (JA21). Kati Piri en Derk-Jan Eppink stappen over van het Europees Parlement naar de Tweede Kamer.

Het jongste lid wordt PvdA'er Habtamu de Hoop. Hij werd op 16 april 1998 in Addis Abeba (Ethiopië) geboren. De PVV'er Harm Beertema, geboren op 9 maart 1952, is het oudste lid. Er zijn waarschijnlijk 18 gekozenen met een niet-westerse (migratie) achtergrond.

Opvallend is dat er twee leden zijn met een fysieke beperking. VVD'er Daan de Kort is visueel gehandicapt. Hij is ambassadeur van het Oogfonds. Lucille Werner (CDA) heeft een motorische beperking. Zij is ambassadrice van belangenverenigingen voor mensen met een functiebeperking.

Bron: PDC