Tweede Kamerfractie Vrij-Liberalen (Vrij-Liberalen)

De fractie van de Vrije Liberalen was van 20 september 1906 tot 15 april 1921 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd. Daarvoor waren er al zogenoemde oud- of vrij-liberalen als vertegenwoordigers van de behoudende vleugel van het liberalisme. In 1921 ging de fractie op in die van de nieuwgevormde "Vrijheidsbond".

Prominente leden waren de fractievoorzitters Tydeman en Visser van IJzendoorn, de oud-ministers De Beaufort en Van Karnebeek en de oud-secretaris-generaal van Justitie H.C. Dresselhuys. In de fractie zaten relatief veel juristen en enkele vertegenwoordigers van de zakenwereld. De Vrij-liberaal Nierstrasz veroorzaakte in 1916 een incident in de Tweede Kamer.

In 1905-1909 was de Vrij-Liberale oud-minister jhr. J. Röell Tweede Kamervoorzitter.

1.

Overzicht fractievoorzitters

fotonaam fractievoorzitteraanvang functieeinde functie
A.C. Visser van IJzendoornA.C. Visser van IJzendoorn1916-11-081921-04-16
M. Tydeman jr.M. (Map) Tydeman1906-09-001916-11-04

Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.