Prinsjesdag 2008: na uitgelekt nieuws vooral pracht en praal

dinsdag 16 september 2008, 8:44

Vandaag is het weer Prinsjesdag. De Koningin leest om 13:15 uur de troonrede voor en minister van Financiën Bos presenteert om 15:00 de miljoenennota en de begrotingen in de Tweede Kamer. De kabinetsplannen zijn overigens al grotendeels bekend. Zoals gebruikelijk 'lekten' bewindslieden zelf in de aanloop naar prinsjesdag af en toe, maar NRC/Handelsblad publiceerde afgelopen zaterdag al grote delen van de kabinetsplannen.

Anders dan voorgaande jaren waren de begrotingsstukken vrijdag al onder embargo aan pers en Tweede Kamerleden uitgereikt. NRC/Handelsblad deed niet mee aan de embargoregeling en wist via eigen nieuwsgaring beslag op de stukken te leggen. Oud-VVD-minister van Financiën Gerrit Zalm uitte vervolgens zondagmorgen in het tv-programma Buitenhof openlijk kritiek op het regeringsbeleid.

Maandagochtend gingen de Tweede Kamerleden Agnes Kant, Paul Tang en Frans Weekers in een radioprogramma in discussie over de miljoenennota en de begroting. Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet was 'not amused', en zou de desbetreffende Tweede Kamerleden er op aanspreken.

bron: ANP