Achtergrond: regeringsverklaring snel na aantreden

woensdag 3 juli 2024, 8:14

DEN HAAG (PDC) - Minister-president Dick Schoof legt vandaag de regeringsverklaring af namens zijn kabinet. Hij zal dan onder andere verantwoording afleggen voor de formatie.

Dat een kabinet al een na na aantreden met de regeringsverklaring komt, is uitzonderlijk. Het gebeurde eerder bij het kabinet-Beel II in december 1958 en bij Balkenende III in 2006. Voor die beide kabinetten gold dat het feitelijk 'romp'- kabinetten waren, na een eerdere ontstane kabinetscrisis. Nieuwe plannen waren er toen niet.

Als regel zit er ongeveer een week tussen aantreden en regeringsverklaring. Bij Lubbers I duurde dat zelfs ruim twee weken. Bij Rutte II ging het vlotter: drie dagen. Bij de andere kabinetten-Rutte ging het om respectievelijk twaalf (Rutte I), vijf (Rutte III) en acht (Rutte IV).

In 1952 was er geen regeringsverklaring, omdat het aantreden kort voor het uitspreken van de troonrede viel. In 1981 ontstond in het kabinet-Van Agt II een conflict over de tekst en brak een crisis uit, die na enkele weken werd opgelost.