Nieuwe Tweede Kamer weinig ervaren en regionaal beter vertegenwoordigd

vrijdag 1 december 2023, 13:00
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - Op basis van de definitieve verkiezingsuitslag van de Kiesraad zal de nieuwe Tweede Kamer weinig ervaren zijn in vergelijking met vorige termijnen. Met 67 leden komt iets minder dan de helft als nieuwkomer in de Kamer. 43 leden beginnen pas aan een tweede periode in de Tweede Kamer sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Dertien leden die vóór 2021 al in de Kamer zaten keren terug als Kamerlid, onder wie bewindslieden zoals Dilan Yesilgöz en Hans Vijlbrief, en enkele leden van NSC, zoals Nicolien van Vroonhoven en Eddy van Hijum.

Van de nieuwe Tweede Kamerleden is 59 procent man en 40 procent vrouw. Er is één openlijk non-binair lid (bij de PvdD) gekozen. Het aantal vrouwelijke afgevaardigden was in 2021 ook 40 procent en momenteel zitten er 58 vrouwen in de Tweede Kamer (38%).

Hoewel PVV als grootste partij geen Kamerleden met een migratie-achtergrond heeft, komt het aantal Kamerleden met een migratie-achtergrond op 22 personen, omgerekend 15%. In 2021 waren dat er 21 (14% van het aantal leden). Tien personen van de 22 komen voor GroenLinks-PvdA in de Kamer. Alle Kamerleden van DENK (3) hebben een migratie-achtergrond.

Opvallend is dat de regio beter vertegenwoordigd zal zijn in de nieuwe Tweede Kamer: het aantal gekozenen uit Overijssel, Noord-Brabant en Gelderland is respectievelijk dertien, twaalf en tien, uit Drenthe, Zeeland en Flevoland komen telkens drie leden. Terwijl in 2021 nog 70% van de leden uit de Randstad (Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht) kwam, is dat nu gedaald naar 56%.

Hoewel de opkomst van BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 een ander beeld leek aan te kondigen, hebben slechts drie leden uit de nieuwe Tweede Kamer een agrarische achtergrond. De sector bedrijfsleven scoort met 43 procent juist opvallend hoog.

PDC maakt analyses over de man/vrouw-verhouding, leeftijdsverdeling, migratie-achtergrond, opleidingsniveau, maatschappelijke achtergrond en woonprovincie van de nieuwe Kamer. Daarnaast brengen we een overzicht van alle gekozenen in de Tweede Kamer. Bij alle kandidaten is biografische informatie beschikbaar en het is per partij mogelijk om analyses te bekijken.