Nieuw Sociaal Contract (NSC)

logo
Bron: website nsc

Nieuw Sociaal Contract werd op 19 augustus 2023 opgericht door Pieter Omtzigt. Omtzigt was oorspronkelijk Kamerlid voor het CDA, maar splitste zich in juni 2021 af van de partij en ging in september dat jaar verder als eenmansfractie.

In de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 behaalde NSC 20 zetels en werd daarmee de vierde grootste partij in de Tweede Kamer. Tot de verkiezingen zat de fractie van Omtzigt onder de naam Groep-lid Omtzigt in de Kamer. De Groep-lid Omtzigt maakte deel uit van de oppositie.

Sinds 2 juli 2024 is NSC één van de regeringspartijen.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Kerngegevens

Partijnaam

Nieuw Sociaal Contract

Datum van oprichting

19 augustus 2023

Website

www.partijnieuwsociaalcontract.nl

Politiek leider

Pieter Omtzigt

Partijvoorzitter

Bert van Boggelen

Wetenschappelijk instituut

-

Scholingsinstituut

-

Jongerenorganisatie

Jong Sociaal Contract

Ledental per 1 januari 2024

9.979

Europese partij

-

2.

Zetels

Orgaan

Aantal

Fractievoorzitter

Tweede Kamer

20

Pieter Omtzigt

Eerste Kamer

-

-

Europees Parlement

-

-

3.

Nieuw Sociaal Contract en Tweede Kamerverkiezingen

Nieuw Sociaal Contract nam in november 2023 voor het eerst deel aan de Tweede Kamerverkiezingen. De partij bouwde voort op het politieke werk van Pieter Omtzigt, die zich in juni 2021 afsplitste van het CDA en in september dat jaar verder ging als Groep-lid Omtzigt. Deze fractie heeft één zetel.

 

4.

Beginselen

De partij noemt goed bestuur, verbetering van de bestaanszekerheid en verstandige internationale samenwerking als haar belangrijkste kernpunten. Zo pleit de partij onder andere voor de oprichting van een grondwettelijk hof, een ander kiesstelsel en voldoende basisvoorzieningen op het gebied van zorg, voedsel en woningen.

5.

Historische ontwikkeling

De partij werd op 19 augustus 2023 opgericht door Pieter Omtzigt. Omtzigt was oorspronkelijk Kamerlid voor het CDA, maar splitste zich in juni 2021 af van de partij uit onvrede over de koers, interne verhoudingen en communicatie. Na een ziekteverlof keerder hij in september dat jaar terug in de Tweede Kamer als eenmansfractie Groep-lid Omtzigt.


7.

Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.