Nieuw Sociaal Contract

Nieuw Sociaal Contract werd op 19 augustus 2023 opgericht door Pieter Omtzigt. Omtzigt was oorspronkelijk Kamerlid voor het CDA, maar splitste zich in juni 2021 af van de partij en ging in september dat jaar verder als eenmansfractie.

Tot de verkiezingen in november 2023 zal de fractie van Omtzigt onder de naam Groep-lid Omtzigt in de Kamer blijven zitten. De Groep-lid Omtzigt zit momenteel met één zetel in de Tweede Kamer en maakt deel uit van de oppositie.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Kerngegevens

Partijnaam

Nieuw Sociaal Contract

Datum van oprichting

19 augustus 2023

Website

www.partijnieuwsociaalcontract.nl

Politiek leider

Pieter Omtzigt

Partijvoorzitter

Hein Pieper

Wetenschappelijk instituut

-

Scholingsinstituut

-

Jongerenorganisatie

-

Ledental per 1 januari 2023

-

Europese partij

-

2.

Zetels

Orgaan

Aantal

Fractievoorzitter

Tweede Kamer

1 (onder Groep-lid Omtzigt)

Pieter Omtzigt

Eerste Kamer

-

-

Europees Parlement

-

-

3.

Nieuw Sociaal Contract en Tweede Kamerverkiezingen

Nieuw Sociaal Contract heeft nog niet deelgenomen aan Tweede Kamerverkiezingen. De partij geeft aan voort te bouwen op het politieke werk van Pieter Omtzigt, die zich in juni 2021 afsplitste van het CDA en in september dat jaar verder ging als Groep-lid Omtzigt. Deze fractie heeft één zetel.

4.

Beginselen

De partij noemt goed bestuur, verbetering van de bestaanszekerheid en verstandige internationale samenwerking als haar belangrijkste kernpunten. Zo pleit de partij onder andere voor de oprichting van een grondwettelijk hof, een ander kiesstelsel en voldoende basisvoorzieningen op het gebied van zorg, voedsel en woningen.

5.

Historische ontwikkeling

De partij werd op 19 augustus 2023 opgericht door Pieter Omtzigt. Omtzigt was oorspronkelijk Kamerlid voor het CDA, maar splitste zich in juni 2021 af van de partij uit onvrede over de koers, interne verhoudingen en communicatie. Na een ziekteverlof keerder hij in september dat jaar terug in de Tweede Kamer als eenmansfractie Groep-lid Omtzigt.


7.

Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.