Bewindspersonen verlaten zaal tijdens APB, Baudet wordt woord ontnomen

donderdag 22 september 2022, 8:30

DEN HAAG (PDC) - De aanwezige bewindslieden verlieten gisteravond tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Dit gebeurde na aantijgingen van FVD-voorman Thierry Baudet aan het adres van minister van Financiën Sigrid Kaag. Tijdens Baudet zijn betoog verliet eerst Kaag Vak K, vrijwel meteen gevolgd door de andere aanwezige leden van het kabinet.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp schorste hierop de vergadering. Zij verzocht Baudet na de schorsing van de vergadering zijn woorden terug te nemen. Toen hij dit weigerde, ontnam de Voorzitter hem het woord. Het debat werd hierna 'gewoon' voortgezet.

Het is niet eerder voorgekomen dat het hele vak met ministers en staatssecretarissen de zaal verlaat. Het ontnemen van het woord kwam wel eerder voor, zo'n twintig keer in de parlementaire geschiedenis. Voor het laatst was dat bij Gidi Markuszower (PVV). In juli 2022 ontnam waarnemend voorzitter Van Meenen hem het woord toen hij de uitlating 'enge ministerploeg' niet terugnam.

Bron: NOS, AD, Biografisch archief PDC