Hamer ontvangt delegaties PvdA, GroenLinks, VVD, D66 en CDA

maandag 30 augustus 2021, 12:40
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - Informateur Mariëtte Hamer ontvangt op maandag de onderhandelingsteams van de PvdA, GroenLinks, VVD en D66. Om 11 uur komen Lilianne Ploumen (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) samen langs. Daarna schuiven om 12 uur Mark Rutte en Sophie Hermans (VVD) samen met Sigrid Kaag en Rob Jetten (D66) aan. Tot slot schuiven om 12:45 Wopke Hoekstra (CDA) en Pieter Heerma (CDA) aan bij het gesprek van de onderhandelaars van de VVD en D66. Over de inhoud van de gesprekken is van tevoren niks bekend gemaakt.

De gesprekken van maandag volgen op een weekend van ledenraadplegingen bij de PvdA en GroenLinks. Beide partijen hadden een bijeenkomst waar ze hun leden hebben bijgepraat over de stand van zaken in de formatie. Ook stelden Klaver en Ploumen voor om samen de onderhandelingen voor een formatie aan te gaan. Bij beide partijen was er grote steun voor dit voorstel. Bij GroenLinks werd niet gestemd, maar was de meerderheid van de sprekers voor. Bij de PvdA was 90% van de stemmen vóór het gezamenlijk aangaan van de onderhandelingen.

Het voorstel kan gezien worden als handreiking naar VVD en CDA, omdat die met 5 teams onderhandelen over de formatie onnodig complex vinden. Er zijn namelijk ook coalities mogelijk met 4 partijen. Daarom hebben GroenLinks en de PvdA voorgesteld om als één team te onderhandelen tijdens de formaties. Het is nu de vraag hoe met name de VVD en CDA hierop gaan reageren.

Bron: Bureau Woordvoering Kabinetsformatie, NRC