Eerste en Tweede Kamer ontvangen voortaan voor Prinsjesdag het Belastingplan onder embargo

vrijdag 16 juli 2021, 13:30

DEN HAAG (PDC) - Het kabinet heeft besloten om naast de Miljoenennota en begrotingswetten voortaan ook het pakket Belastingplan enkele dagen voor Prinsjesdag onder embargo aan de Tweede en Eerste Kamer te verstrekken. Dat heeft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën per brief aan Tweede Kamervoorzitter Bergkamp en Eerste Kamervoorzitter Bruijn laten weten.

Het kabinet geef hiermee gehoor aan het verzoek vanuit beide Kamers om de stukken die besproken worden tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen en Algemene Financiële Beschouwingen eerder te ontvangen. In het verleden hebben meerdere Kamerleden namelijk geklaagd over de beperkte voorbereidingstijd die zij voor deze debatten hadden. Door de stukken eerder naar de Kamer te sturen, hoopt het kabinet de Kamerleden tegemoet te komen.

In 2019 werd een soortgelijk verzoek om het belastingpakket onder embargo eerder naar de Eerste en Tweede Kamer te sturen nog afgewezen door het kabinet omdat deze keuze de staatsrechtelijke verhoudingen zou verstoren. Vijlbrief geeft wel aan dat het kabinet niet voornemens is om vaker wetsvoorstellen die nog niet zijn ingediend te verstrekken aan de Kamer. Dit 'omwille van een ordentelijk en openbaar wetgevingsproces', stelt Vijlbrief.

Bron: ministerie van Financiën