Rutte en Kaag kunnen aan de slag met opzet regeerakkoord

woensdag 23 juni 2021, 16:00

DEN HAAG (PDC) - Een meerderheid van de Tweede Kamer staat achter het voorstel van informateur Mariëtte Hamer om Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66) een aanzet tot een regeerakkoord te laten opstellen. Dit blijkt uit het Kamerdebat van vandaag over het eindverslag van de informateur.

Tijdens het debat zijn twee moties ingediend: Rutte en Kaag hebben gezamenlijk een motie ingediend waarin de conclusies van het eindverslag van de informateur werden overgenomen, waaronder ook de opdracht van Hamer voor het opstellen van een 'document op hoofdlijnen' door Rutte en Kaag. Deze motie werd door een ruime meerderheid van de Tweede Kamer gesteund, PVV, FVD, PvdD, DENK, JA21, BBB en Groep-Van Haga stemden tegen. Geert Wilders (PVV) diende een motie in over het ontbinden van de Kamer en het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. Deze motie werd alleen gesteund door de PVV en BBB en werd dus niet aangenomen.

Hamer zal nu ook de volgende fase van de formatie begeleiden. In het kader van haar nieuwe opdracht als informateur ontvangt zij vanmiddag na het debat Mark Rutte, Mark Harbers en Sophie Hermans van de VVD voor een gezamenlijk gesprek met Sigrid Kaag, Rob Jetten en Steven van Weyenberg van D66. Volgens de aangenomen motie moet er binnen enkele weken een document op hoofdlijnen liggen, zodat eventuele onderhandelingen vanaf half augustus kunnen beginnen.

Bron: Tweede Kamer, NOS