Gisteren de kleine partijen, vandaag de grotere partijen bij Tjeenk Willink

vrijdag 9 april 2021, 9:00

DEN HAAG (PDC) - Na de negen kleinere partijen in de Tweede Kamer die gisteren met informateur Herman Tjeenk Willink in gesprek zijn gegaan is het vandaag de beurt aan de acht grotere partijen.

Tjeenk Willink heeft als informateur de taak te onderzoeken hoe het vastgelopen formatieproces vlot kan worden getrokken en of er voldoende vertrouwen tussen partijen bestaat of weer kan ontstaan, om samen een weg uit de impasse te vinden. Het hoofdthema van de gesprekken van gisteren en vandaag is een nieuwe politieke cultuur en meer inspraak voor de Tweede Kamer.

Uit de reacties van de fractievoorzitters over de gesprekken van gisteren bleek dat onder andere de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren een minderheidskabinet wel zien zitten. 50Plus en Volt spraken over een regeerakkoord op hoofdlijnen. SGP-leider Van der Staaij heeft het gehad over het versterken van de rol van het parlement met, naast het regeerakkoord, ook een "controleerakkoord". In dat akkoord van de Tweede Kamer zou volgens de SGP moeten staan hoe de Kamer nieuwe wetgeving controleert. Ook DENK-leider Farid Azarkan benoemde, net als Bij1 en de BoerBurgerBeweging, de noodzaak voor een cultuurverandering met ‘meer transparantie en meer openheid’.

Vandaag begint Tjeenk Willink in de ochtend met een gesprek met Thierry Baudet (FVD), daarna volgen Jesse Klaver (GL), Lilianne Ploumen (PvdA) en Lilian Marijnissen (SP). Na de lunch is het de beurt aan Geert Wilders (PVV), Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66) en ten slotte Mark Rutte (VVD).

Bron: de Volkskrant, NOS