Verkenners Ollongren en Jorritsma leggen werkzaamheden per direct neer

donderdag 25 maart 2021, 14:45
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - Verkenners Ollongren (D66) en Jorritsma (VVD) leggen per direct hun taken neer als verkenners voor een nieuw te formeren kabinet. De directe aanleiding is het feit dat notities over de kabinetsformatie gelekt zijn, toen een fotograaf een foto wist te schieten van een document van Ollongren. De verkenners lieten Kamervoorzitter Arib weten dat ze niet meer 'onbevangen en onbevooroordeeld' te werk kunnen gaan. In de notities was onder meer informatie zichtbaar over de positie van CDA'er Pieter Omtzigt.

Eerder vandaag werden de formatiebesprekingen al stopgezet vanwege een positieve uitslag van de Covid-test van verkenner Ollongren (D66). Er stonden gesprekken gepland met partijleiders Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66). Afgelopen week ontvingen verkenners Jorritsma en Ollongren achtereenvolgens de leiders van de acht grootste partijen en de negen resterende partijen om de mogelijkheden voor een coalitie af te tasten.

De verkenners zouden uiterlijk volgende week dinsdag hun verslag uitbrengen over de eerste formatiegesprekken, een dag erna zou de nieuwe Tweede Kamer erover in debat gaan. Nu nieuwe verkenners aangesteld moeten worden en de gesprekken vertraging zullen oplopen, staat die timing op de helling.

Bron: Bureau Woordvoering Kabinetsformatie, NOS