Lijsttrekkers van zes grootste partijen kruisten gisteren de degens in EenVandaag-debat

dinsdag 16 maart 2021, 11:52

DEN HAAG (PDC) - De lijsttrekkers van VVD, PVV, CDA, D66, PvdA en GroenLinks namen het gisteren tegen elkaar op in één-op-één-debatten bij EenVandaag. De zes partijen zijn gemiddeld de grootste op basis van het huidige aantal zetels in de Tweede Kamer én de voorspellingen in de peilingen.

De lijsttrekkers kozen elk een onderwerp om over te debatteren met hun tegenstander. Zo vlogen de beschuldigingen tussen Lilianne Ploumen (PvdA) en Wopke Hoekstra (CDA) over en weer in een scherpe discussie over sociaal-economische plannen, zaten Jesse Klaver (GroenLinks) en Sigrid Kaag (D66) grotendeels op dezelfde lijn over klimaat en botsten de standpunten van Geert Wilders (PVV) en Mark Rutte (VVD) over immigratie en het economisch herstel na corona.

Een veelgehoorde kritiek is dat de Europese Unie weinig of zelfs niet aan bod komt in de verkiezingscampagne. Ook bij het EenVandaag-debat kwam het onderwerp niet op tafel, noch verwezen de lijsttrekkers ernaar als het over Europese thema's zoals klimaat en immigratie ging. Hoekstra betreurt dit: "Het is in tv-debatten helaas nergens uitgebreid gegaan over Nederland en de Europese Unie, over de grote geopolitieke uitdagingen met China en Rusland." Ook Klaver gaf na afloop van het debat aan dat hij natuurlijk ook graag over de rol van Europa of de VS had gedebatteerd.

Bron: NOS, Trouw