Drs. T.M.T. (Tom) van der Lee

foto Drs. T.M.T. (Tom) van der Leevergrootglas

Tom van der Lee (1964) is sinds 23 maart 2017 lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks . Hij was hoofd voorlichting en politiek strateeg van GroenLinks en in die functie adviseur van Paul Rosenmöller en Femke Halsema. Sinds 2009 was hij campagne-directeur bij Oxfam Novib. In de Tweede Kamer houdt hij zich bezig met economische zaken, energie en belastingontwijking.

GroenLinks
in de periode 2017-heden: lid Tweede Kamer

Voornaam (roepnaam)

(Tom)

Personalia

geboorteplaats en -datum
Silvolde (gem. Wisch), 9 juli 1964

levensbeschouwing
Rooms-Katholiek (opgevoed)

Partij/stroming

partij(en)
GroenLinks

Hoofdfuncties/beroepen

  • beleidsmedewerker Europese zaken, buitenlandse zaken en overheidsfinanciën, GroenLinks-fractie Tweede Kamer der Staten-Generaal, van februari 1990 tot oktober 1992
  • politiek coördinator en hoofd voorlichting, GroenLinks-fractie Tweede Kamer der Staten-Generaal, van oktober 1992 tot augustus 2009 (tevens adviseur en woordvoerder van Paul Rosenmöller en Femke Halsema)
  • campagnedirecteur OxfamNovib, van augustus 2009 tot maart 2017
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, vanaf 23 maart 2017

Activiteiten

als parlementariër
  • Nam in 2018 de verdediging van Liesbeth van Tongeren over van een door Kees Vendrik ingediend initiatiefwetsvoorstel over beperking van emissies van broeikasgassen door kolencentrales (31.362 )

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
  • Hij is grensrechter bij een voetbalvereniging
  • Zijn ouders waren onderwijzer

woonplaats
Amsterdam

e-mailadres
t.vdlee@tweedekamer.nl

Publicaties/bronnen

literatuur/documentatie
E. Ackerman e.a. (red.), "Knokken voor wat kwetsbaar is: liber amicorum Tom van der Lee" (2009)

Uitgebreide versie

uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.