Kandidaten nieuwe Eerste Kamer bekend

maandag 30 maart 2015, 12:24

DEN HAAG (PDC) - Nu 50PLUS en - vorige week - PVV hun kandidatenlijsten hebben vastgesteld, is er een redelijk beeld wie in juni de nieuwe leden van de Eerste Kamer worden.

Opvallend is dat het aantal politieke zwaargewichten vrijwel gelijk lijkt te blijven. Tegenover de komst van Annemarie Jorritsma, Joop Atsma, Ben Knapen en Martin van Rooijen, staat het aanstaande vertrek van onder anderen Klaas de Vries, Guusje ter Horst en Roger van Boxtel

'Nieuwe Zwaargewichten' van buiten de politiek zijn oud-SER-voorziter Alexander Rinnooy Kan en oud-SCP-voorzitter Paul Schnabel voor D66. Verder komen de (oud-)burgemeesters van Den Bosch en Arnhem waarschijnlijk in de nieuwe Senaat.

Bij de PVV is opvallend dat twee zittende Statenleden (fractievoorzitters) en een fractiemedewerker senator worden, terwijl enkele zittende leden, onder wie Ronald Sörensen, niet terugkeren.

Door verkiezing via voorkeurstemmen en door verschuivingen door een andere restzetelverdeling, blijven verrassingen mogelijk. Het ziet ernaar uit dat de Eerste Kamer voor bijna de helft uit nieuwkomers zal bestaan.