Tweede Kamerfractie Liberale Staatspartij (LSP)

De Liberale Staatspartij 'De Vrijheidsbond' was van 16 april 1921 tot 22 maart 1946 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd. Alleen in de jaren 1933-1937 was de LSP een regeringsfractie.

De fractie had in Lely, Rink, Visser van IJzendoorn, Dresselhuys en Bierema vooraanstaande leden. In de fractie zaten steeds onderwijsdeskundigen, onder wie Jo Westerman. De leden Gerritzen en Van Kempen waren (conservatieve) koloniale woordvoerders.

In maart 1946 ging de fractie over naar die van de nieuwopgerichte Partij van de Vrijheid.

1.

Overzicht fractievoorzitters

In onderstaand overzicht zijn de drie laatste fractievoorzitters opgenomen.

fotonaamaanvang functieeinde functie
S.E.B. BieremaS.E.B. Bierema19331946
H.J. KnottenbeltH.J. Knottenbelt19291933
A. van GijnA. (Anton) van Gijn19271929

Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.