Drs. P.E. (Pieter) Heerma

foto Drs. P.E. (Pieter) Heermavergrootglas

Pieter Heerma (1977) is sinds 20 september 2012 lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA . Hij was persvoorlichter van de CDA-fractie en manager bij een zorgverzekeraar. Hij is een zoon van oud-CDA-politicus Enneüs Heerma. In de Tweede Kamer is de heer Heerma woordvoerder sociale zaken en integratiebeleid. Tevens is hij secretaris van de CDA-fractie.

CDA
in de periode 2012-heden: lid Tweede Kamer

Voornamen (roepnaam)

Pieter Enneüs (Pieter)

Personalia

geboorteplaats en -datum
Amsterdam, 5 augustus 1977

Partij/stroming

partij(en)
CDA (Christen-Democratisch Appèl)

Hoofdfuncties/beroepen

  • student-assistent UvA/ASCOR-NIOD, onderzoek Srebrenica, van 1999 tot 2001
  • woordvoerder BZK, justitie, sociaal-economische en financiële zaken, CDA-fractie Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 2002 tot 2007
  • hoofd voorlichting CDA-fractie Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 2007 tot 2011
  • hoofd corporate communicatie, zorgverzekeringsmaatschappij "De Friesland", van 2011 tot 2012
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, vanaf 20 september 2012

Activiteiten

als parlementariër
  • Nam in 2015 van Eddy van Hijum de medeverdediging over (samen met Linda Voortman, GroenLinks) van een initiatiefwetsvoorstel om de mogelijkheden voor flexibel werken uit te breiden. Werknemers kunnen bij hun werkgever ook een verzoek doen om de arbeidplaats aan te passen. De termijnen voor indiening en beslissing over zo'n verzoek worden verkort. Het voorstel werd in 2015 aanvaard en de wet verscheen in Staatsblad 2015, nr. 245. (32.889 )
  • Diende in 2016 samen met Carola Schouten (CU) een initiatiefwetsvoorstel in over de mogelijkheid een breed wettelijke moratorium in te stellen in het kader van schuldhulpverlening (34.450 )

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
Was in zijn jeugd een succesvol judoka

woonplaats
Purmerend

e-mailadres
P.Heerma@tweedekamer.nl

Publicaties/bronnen

literatuur/documentatie
  • Tobias den Hertog en Laurens Kok, "'Heerlijke reus' waakt over CDA", Algemeen Dagblad, 12 april 2017
  • Emilie van Outeren, "De Grote Vriendelijke Reus van het CDA", NRC Handelsblad, 17 juli 2017

Uitgebreide versie

uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.