Oud-minister Jaap Boersma op 82-jarige leeftijd overleden

woensdag 7 maart 2012, 8:16

DEN HAAG (PDC) - Gisteren is Jaap Boersma overleden. Hij kwam in 1964 als exponent van de CNV voor de ARP in de Tweede Kamer en werd zeven jaar later minister van Sociale Zaken in het kabinet-Biesheuvel. In dat kabinet was hij ook een half jaar minister van Landbouw en Visserij. Zijn verzet tegen de wens van de DS'70-ministers om in te grijpen in de lonen, droeg sterk bij aan de snelle val van het kabinet.

In 1973 ging Boersma als eerste christendemocraat in op het verzoek van formateur Burger om toe te treden tot een progressief kabinet-Den Uyl. Hij ging daarmee in tegen de wens van partijleider Biesheuvel.

In het kabinet-Den Uyl koos Boersma vaak de zijde van de progressieve bewindslieden. Hij was onder meer verantwoordelijk voor wetgeving over gelijk loon voor mannen en vrouwen, over het minimum jeugdloon, over het ontslagverbod bij zwangerschap en over regels voor arbeid door jongeren.

In december 1977 keerde Boersma terug in de Tweede Kamer. Omdat hij vond dat hij in de CDA-fractie onvoldoende inbreng had, stapte hij in 1978 over naar het bedrijfsleven. Later, na de ondergang van het OGEM-concern, werd hij directeur stadsreiniging in Amsterdam. Hij werd na de fusie van ARP, CHU en KVP in 1980 geen lid van het CDA, was korte tijd PvdA-lid en was later partijloos.

bronnen: ANP, Trouw en biografisch archief PDC