DNB-president Knot: Overname Fortis Nederland en ABN Amro in 2008 onvermijdelijk

dinsdag 29 november 2011, 9:04

DEN HAAG (PDC) - De Nederlandse staat moest in 2008 Fortis Bank Nederland en ABN Amro wel overnemen om de stabiliteit van de gehele financiële sector te kunnen garanderen. Dat zei huidig DNB-president Klaas Knot gisteren tegen de enquêtecommissie-De Wit. Knot was in 2008 directeur bij DNB.

Ook nadat Nederland met België en Luxemburg een aandeel hadden genomen in het Fortis-concern bleef spaargeld wegvloeien. Nationalisatie was toen de enige mogelijkheid om het concern te redden en om een negatieve kettingreactie te voorkomen.

Rudi Kleijwegt, die in 2008 bij DNB verantwoordelijk was voor het toezicht op de banken, zei dat was gepoogd een oplossing te vinden voor de slechte Amerikaanse hypotheken van ING. Het ministerie van Financiën koos echter voor een kapitaalsinjectie. Het probleem van de risicovolle hypotheken bleef nadien bestaan en in  2009 was een tweede reddingsoperatie nodig.

Joanne Kellerman, die bij DNB toezicht hield op de verzekeraars, is ontevreden over de informatie die Aegon tot 2008 gaf over dreigende problemen. DNB stelde uiteindelijk zelf in de Verenigde Staten een onderzoek in. Ook toen er al sprake was van staatssteun voor Aegon waren cijfers nog nauwelijks boven water. Waarom uiteindelijk 3 miljard steun werd gegeven, bleef voor Kellerman onduidelijk.

bronnen: ANP en Het Financieele Dagblad