Profiel kabinet-Rutte I

PDC, 15 oktober 2010

De nieuwe ministersploeg van kabinet Rutte I heeft een gemiddelde leeftijd van 52,4 jaar. Drie van de twaalf ministers zijn vrouw. Vrijwel alle ministers hebben Haagse ervaring. Dat geldt alleen strikt genomen niet voor Ivo Opstelten (Justitie en Veiligheid), maar als oud-topambtenaar en partijvoorzitter kent hij de Haagse politiek van nabij. Opstelten is met 66 jaar tevens de oudste minister. Met 40 jaar is Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) de jongste minister.

In het kabinet gaan drie zittende ministers over: Piet Hein Donner van Sociale Zaken naar Binnenlandse Zaken en Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken naar Economische Zaken en Landbouw. Jan Kees de Jager blijft minister van Financiën. Henk Kamp (Sociale Zaken) was eerder minister, Mark Rutte (Algemene Zaken) , Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) en Melanie Schultz waren staatssecretaris.

Eerder Tweede Kamerlid (en burgemeester) was Gerd Leers (Immigratie en Integratie), evenals de nieuwe minister van Defensie Hans Hillen. Hij is net als Uri Rosenthal nu nog Eerste Kamerlid. Uit de Tweede Kamer is Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) afkomstig. Zij was vicefractievoorzitter.

Mark Rutte is met 43 jaar en acht maanden drie maanden ouder dan toen Ruud Lubbers in 1982 aantrad als premier. Hij is de eerste VVD-premier, en de eerste vrijgezel sinds Kappeyne van de Coppello. Tien van de twaalf ministers hebben een academische opleiding gevolgd. Alleen Rosenthal (Buitenlandse Zaken) is gepromoveerd. Jan Kees de Jager is de enige bedrijfseconoom.

Net als in Balkenende IV traden de fractievoorzitters van de regeringspartijen toe tot het kabinet.

Van de acht staatssecretarissen komen er vijf uit de Tweede Kamer. De drie 'buitenstaanders' zijn de CDA'ers Ben Knapen, Henk Bleker en Marlies Veldhuijzen van Zanten. De ex-Tweede Kamerleden zijn: Frans Weekers, Paul de Krom, Fred Teeven en Halbe Zijlstra (VVD) en de CDA'er Joop Atsma.

Onderstaande tabellen slaan alleen op de ministers.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Leeftijdsopbouw

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de leeftijdsopbouw van dit kabinet in vergelijking met eerdere kabinetten.

2.

Mannen/vrouwen

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de man/vrouwverhouding in dit kabinet in vergelijking met eerdere kabinetten.

3.

Opleidingsniveau

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van het opleidingsniveau in dit kabinet in vergelijking met eerdere kabinetten.

4.

Politieke ervaring

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de politieke ervaring in dit kabinet in vergelijking met eerdere kabinetten.

Ervaring als hoogleraar

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de ervaring als hoogleraar in dit kabinet in vergelijking met eerdere kabinetten.


Meer over

Bent u op zoek naar specifieke gegevens over bewindspersonen, bijvoorbeeld ten aanzien van de gemiddelde leeftijd, gemiddelde politieke ervaring of aantal vrouwen per kabinet? In het biografisch archief van het Parlementair Documentatie Centrum zijn uitgebreide gegevens over bewindspersonen opgenomen. Deze gegevens zijn onder voorwaarden beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op via het contactformulier.


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.