Afscheid drie Kamerleden en beëdiging nieuw lid Jolande Sap

dinsdag 2 september 2008, 12:12

De Tweede Kamer heeft afscheid genomen van de CDA-leden Karien van Gennip en Roland Kortenhorst en van GroenLinks-afgevaardigde Wijnand Duyvendak. Van Gennip wordt bij ING directeur Europese en Internationale Zaken en Kortenhorst begint een eigen luchtvaartbedrijf. Duyvendak vertrekt vanwege de commotie rond zijn verleden als actievoerder.

In zijn afscheidsbrief ging hij nog eens in op overwegingen om op te stappen. Hij vond dat de discussies rond zijn persoon en de van hem verlangde verantwoording een verder functioneren als Kamerlid onmogelijk maken. Kamervoorzitter Verbeet zei de stap van Duyvendak te betreuren, maar te respecteren. Zij prees de vele activiteiten die hij als Kamerlid heeft ontplooid, waarbij hij gebruik maakte van alle parlementaire instrumenten.

Nieuw lid in de fractie van GroenLinks is Jolande Sap. Zij treedt formeel op als tijdelijk vervangster van Mariko Peters, die met zwangerschaps- en bevallingsverlof is gegaan. Vanwege de vacature-Duyvendak zal zij echter definitief toetreden tot de Tweede Kamer. Als tijdelijk vervangster van Peters zal Isabelle Diks optreden. Zij wordt, samen met twee nieuwe CDA-Kamerleden, morgen beëdigd.