Verdonk vraagt om uitstel; Rutte zet Verdonk officieel uit de fractie

vrijdag 14 september 2007, 15:42

In tegenstelling tot wat ze gisteren liet weten zal Rita Verdonk vandaag nog geen uitsluitsel geven over de vraag of ze haar Kamerzetel zal behouden. In een verklaring stelt ze vrijdag dat ze meer tijd nodig heeft om de gevolgen van haar besluit te overwegen.

Verdonk geeft aan dat voor haar alle mogelijkheden nog open staan, zowel binnen als buiten de politiek. Wel heeft ze nogmaals laten weten geen overstap naar de PVV van Geert Wilders te overwegen.

Waarschijnlijk zal Verdonk het VVD-congres van aankomend weekeinde afwachten voor ze een beslissing neemt. Ze zei nog niet te weten of ze bij dat congres aanwezig zal zijn, maar de kans daarop lijkt klein. Overigens heeft een groep VVD-leden met de naam Liberaal Netwerk een motie opgesteld tegen fractieleider Rutte en partijvoorzitter Van Zanen en voor Verdonk. De motie zal op het congres worden ingediend.

In het tv-programma Pauw en Witteman opperde Verdonks adviseur Ed Sinke verder nog de mogelijkheid van een bemiddelingspoging. Volgens hem zouden partijcoryfeeën als Hans Wiegel of Frits Bolkestein hiervoor geschikt zijn.

Fractievoorzitter Rutte wees deze mogelijkheid echter al op voorhand af. Hij reageerde op Verdonks verzoek om uitstel door haar officieel uit de fractie te zetten. Hij heeft Kamervoorzitter Gerdi Verbeet hiervan inmiddels op de hoogte gesteld.

De fractie had Verdonk 24 uur de tijd gegeven om te beslissen of ze haar zetel teruggeeft of zelfstandig verdergaat in de Tweede Kamer. Die deadline is inmiddels verstreken.

bron: ANP


verwant nieuws