Schinkelshoek wil onderzoek naar functioneren Tweede Kamer

dinsdag 3 juli 2007, 12:21

Het CDA-Kamerlid Jan Schinkelshoek heeft in het debat over de Tweede Kamerbezuinigingen voorgesteld het functioneren van de Kamer nader te onderzoeken. Hij wil dat een zware commissie onder leiding van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet zich gaat buigen over de werkwijze, cultuur, organisatie en financiën van de Kamer. Het liefst ziet Schinkelshoek dat de fractievoorzitters in de commissie gaan zitten.

Volgens Schinkelshoek is er veel mis met het imago van de Tweede Kamer. Het parlement verdrinkt volgens hem in spoeddebatten en is verslingerd aan Kamervragen en moties. De Kamer deint mee op de waan van de dag en etaleert vooral zijn onmacht.

Schinkelshoeks voorstel kreeg veel bijval, onder andere van PvdA-Kamerlid Paul Kalma. Net als Schinkelshoek verwees hij naar talloze rapporten en artikelen die zijn verschenen over het parlement als lammetje dat maar geen leeuw wil worden. Toch zijn er ook fracties die helemaal niet van de spoeddebatten en kamervragen af willen. SP en PVV vinden dit een wezenlijk onderdeel van de oppositionele munitie om het kabinet mee te bestoken.

bron: de Volkskrant, ANP