Drs. S.R. (Sietse) Fritsma

foto Drs. S.R. (Sietse) Fritsmavergrootglas

Sietse Fritsma (1972) is sinds 30 november 2006 lid van de Tweede Kamerfractie van de PVV . Hij was IND-medewerker. De heer Fritsma woont in Den Haag. In de Kamer houdt hij zich me2t name bezig met het asiel- en immigratiebeleid. Hij was in 2010 tevens raadslid in Den Haag. In 2015-2017 was hij vicefractievoorzitter.

PVV
in de periode 2006-heden: lid Tweede Kamer

Voornamen (roepnaam)

Sietse Rindert (Sietse)

Personalia

geboorteplaats en -datum
Franeker, 31 maart 1972

Partij/stroming

partij(en)
PVV (Partij voor de Vrijheid)

Hoofdfuncties/beroepen

 • beslismedewerker IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) te Rijswijk (Z.H.), van 2000 tot november 2006
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, vanaf 30 november 2006
 • lid gemeenteraad van 's-Gravenhage, van 11 maart 2010 tot 20 januari 2011

Activiteiten

als parlementariër
 • Hield zich in de Tweede Kamer ook bezig met arbeidsmarktbeleid en volkshuisvesting
 • Diende in 2007 samen met zijn fractiegenoot Geert Wilders een initiatiefwetsvoorstel over een verbod op het dragen van boerka's of nikaabs in openbare ruimte (31.108 )
 • Bracht in 2007 een initiatiefnota uit over het vreemdelingenbeleid ('De immigratieramp van Nederland; vreemd vreemdelingenbeleid) (31.225 )
 • Interpelleerde op 19 november 2008 minister Hirsch Ballin over de verstoring van een lampionnenoptocht in Den Haag (31.782 )
 • Op zijn verzoek werden onder meer (dertigleden)debatten gehouden over het migratiebeleid, kinderbijslagfraude, de oudjaarsviering in Gouda en over het huurbeleid en de gevolgen van huurverhogingen
 • Diende in 2014 een motie van wantrouwen in tegen staatssecretaris Teeven vanwege het toenemende aantal asielzoekers. De motie kreeg alleen steun van de PVV-fractie.
 • Diende in 2014 samen met zijn fractiegenoot Machiel de Graaf een initiatiefwetsvoorstel in over terugzending van criminele Nederlanders afkomstig uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten (34.044 )
 • Diende in 2017 samen met zijn fractiegenoten Machiel de Graaf en Geert Wilders een initiatiefwetsvoorstel in over administratieve detentie in het belang van de nationale veiligheid (34.747 )

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
 • Heeft een tweede huis in Costa da Prata (Portugal)
 • Zijn vader was palingvisser en later congiërge en eigenaar van een schoonmaakbedrijf

woonplaats
's-Gravenhage

e-mailadres
s.fritsma@tweedekamer.nl

Publicaties/bronnen

literatuur/documentatie
Joke Mat en Barbara Rijlaarsdam, "Luisteren past niet in Fritsma's aard", NRC Handelsblad, 1 maart 2010 (dubbelportret De Roon en Fritsma)

Uitgebreide versie

uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.