Nationale Conventie wil burgers meer bij bestuur betrekken

vrijdag 6 oktober 2006, 9:44

Burgers moeten via correctieve referenda meer bij de politiek worden betrokken. Ook moeten zij via burgerfora kunnen meepraten over beleidsvoorstellen. Dat zijn twee belangrijke aanbevelingen in het rapport 'Hart voor de publieke zaak' dat de Nationale Conventie gisteren heeft gepubliceerd.

De Nationale Conventie is door minister Pechtold ingesteld om te adviseren over bestuurlijke vernieuwing. Eerder werden de belangrijkste voorstellen al bekend bij publicatie van het ontwerp-eindverslag. De Conventie komt zowel met voorstellen die vrij snel kunnen worden ingevoerd, zoals het door de Tweede Kamer aanwijzen van de formateur, als voorstellen waarvoor grondwetsherziening nodig is. Vooral de positie van het parlement zou moeten worden versterkt.

De indruk bestaat dat de politieke wil om grote bestuurlijke vernieuwingen door te voeren niet groot is. Zo voelt het CDA weinig voor het referendum. Na de commotie over de uitspraken van minister Donner over de sharia is de kans dat de procedure voor grondwetsherziening wordt vereenvoudigd, zoals de Conventie voorstelt, evenmin nog erg groot.

bronnen: persbericht Nationale Conventie, NRC Handelsblad 5 oktober, Trouw, 6 oktober


verwant nieuws

Meer over