Klokkenluider Ad Bos richt politieke partij op

maandag 28 augustus 2006, 12:15

Ad Bos doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Hij werd vijf jaar geleden bekend als klokkenluider van de bouwfraude. Zijn partij heeft de naam Ad Bos Collectief gekregen. De partij gaat zich vooral richten op een betrouwbare overheid, maar heeft nog geen duidelijke programmapunten. Toch rekent Bos al op drie à vier Kamerzetels.

In de jaren negentig van de vorige eeuw werkte Ad Bos bij het bouwbedrijf Koop Tjuchem. Hij hield toen een schaduwboekhouding bij, die hij in 2001 openbaar maakte. Naar aanleiding hiervan volgde een parlementaire enquête over bouwfraude. Bos werd veroordeeld vanwege omkoping van een ambtenaar, maar hij kreeg geen straf vanwege zijn verdiensten voor de samenleving.

Ad Bos is de tweede klokkenluider die een partij opricht. In 2004 ging Paul van Buitenen hem voor met de oprichting van Europa Transparant. Van Buitenen werd in 1999 bij de internationale pers bekend door onthullingen over budgettaire misstanden bij de Europese Commissie. Zijn partij richt zich op openheid, transparantie en bestrijding van corruptie en vriendjespolitiek.

bron: ANP