Drs. N. (Nevin) Özütok

foto Drs. N. (Nevin) Özütokvergrootglas

Nevin Özütuk (1960) is sinds 23 maart 2017 lid van GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer. Eerder was zij tijdelijk Tweede Kamerlid van 30 mei tot 30 november 2006. Daarna was zij wethouder en bestuurder van Stadsdeel Amsterdam-Oost. Eerder was zij vicevoorzitter van GroenLinks en bestuurder van FNV Bondgenoten in de luchtvaartsector. Tevens zat zij vijf jaar in de gemeenteraad van Amsterdam. Als Kamerlid houdt zij zich bezig met binnenlandse zaken, politie en Algemene Zaken.


GroenLinks
in de periode 2006-heden: lid Tweede Kamer

voornaam (roepnaam)

Nevin (Nevin)

personalia

geboorteplaats en -datum
Adana (Turkije), 20 maart 1960

partij/stroming

partij(en)
GroenLinks

hoofdfuncties en beroepen

  • beleidsmedewerker welzijn bij een stadsdeel in Amsterdam
  • coördinator Bureau voor rechtshulp
  • adviseursfunctie etnische minderheden, FNV (Federatie Nederlandse Vakbeweging), van 1996 tot 2003
  • lid gemeenteraad van Amsterdam, van 14 april 1998 tot 1 november 2003
  • lid bestuur/onderhandelaar, FNV-Bondgenoten (voor de burgerluchtvaart), van 2003 tot 2010 (onderbroken door Kamerlidmaatschap)
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 30 mei 2006 tot 30 november 2006
  • wethouder (belast met openbare ruimte, groen en duurzaamheid, reiniging, economie en markt, wijkaanpak, parken en dierenwelzijn), stadsdeel Amsterdam-Oost, van 3 mei 2010 tot mei 2014
  • lid dagelijks bestuur (belast met sociale zorg en duurzaamheid), stadsdeel Amsterdam-Oost, van mei 2014 tot maart 2017
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, vanaf 23 maart 2017

activiteiten

als parlementariër
  • Diende in 2006 samen met Niesco Dubbelboer (PvdA) en Ewout Irrgang (SP) een voorstel in tot splitsing van het voorstel voor een overwegingswet inzake de benoeming van de burgemeester. Het betreffende wetsvoorstel werd echter in 2007 ingetrokken.

wetenswaardigheden

woonplaats
Amsterdam

e-mailadres
n.ozutok@tweedekamer.nl

uitgebreide versie

uitgebreide versie
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding, wetenswaardigheden etc. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft. reageer

Bovenstaande gegevens zijn ontleend aan het biografisch archief van het Parlementair Documentatiecentrum (PDC) van de Universiteit Leiden en betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was.
Aanvullingen en gemotiveerde correcties ontvangt PDC graag. U kunt hiervoor de "reageer-keuze" aan de rechterzijde van deze pagina gebruiken of uw aanvullingen per post sturen naar PDC, antwoordnummer 10801, 2501 BW Den Haag of per email aan info@biografieen.com.