Mr. H.P. (Harry) Linthorst Homan

foto Mr. H.P. (Harry) Linthorst Homan
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Beeldbank Nationaal Archief

Sportieve jurist uit een Drentse regentenfamilie, die als functionaris van Philips actief deelnam aan het verzet. Hij ontkwam aan een arrestatie en maakte een avontuurlijke vluchtreis door België, Frankrijk en Spanje naar Engeland. In Londen verkeerde hij als Engelandvaarder in de Nederlandse gemeenschap in de hoogste kringen. Weigerde in 1945 aanvankelijk een benoeming tot Commissaris van de Koningin in Friesland, omdat hij een Drent was. Man van stijl die de Statenvergadering in jacquet voorzat en het Fries als tweede spreektaal invoerde. Populair in zijn provincie.

in de periode 1945-1970: Commissaris van de Koning(in)

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.