Mr.Drs. Ch.A. (Christophe) van der Maat

foto Mr.Drs. Ch.A. (Christophe) van der Maat
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Rijksoverheid.nl / Martijn Beekman

Christophe van der Maat (1980) was van 10 januari 2022 tot 30 oktober 2023 en van 24 november 2023 tot 2 juli 2024 staatssecretaris van Defensie (personeel en materieel) in het kabinet-Rutte IV. Van 30 oktober 2023 tot 24 november 2023 was hij (tijdelijk) staatssecretaris voor Asiel en Migratie. De heer Van der Maat was sinds 2015 voor de VVD gedeputeerde van Noord-Brabant en eerder onder meer adviseur van de gemeente Dordrecht en ambtenaar van de gemeente Roosendaal.

VVD
in de periode 2022-2024: staatssecretaris

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
(Christophe)

geboorteplaats en -datum
Boxmeer, 29 oktober 1980

2.

Partij/stroming

partij(en)
VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie)

3.

Hoofdfuncties/beroepen (7/10)

 • directeur maatschappij en economie, gemeente Roosendaal, van 2013 tot 2015
 • lid Provinciale Staten van Noord-Brabant, van maart 2015 tot 22 mei 2015
 • lid Provinciale Staten van Noord-Brabant, van maart 2019 tot 22 mei 2019
 • lid Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, van 22 mei 2015 tot 10 januari 2022 (belast met mobiliteit en verkeersveiligheid, energietransitie f, Financiën, organisatie, dienstverlening en ICT)
 • staatssecretaris van Defensie (onder meer belast met personeel en materieel), van 10 januari 2022 tot 30 oktober 2023
 • staatssecretaris van Justitie en Veiligheid (onder meer belast met vreemdelingenzaken en asiel), van 30 oktober 2023 tot 24 november 2023 (in vervand met ziekte van staatssecretaris Van der Burg)
 • staatssecretaris van Defensie (onder meer belast met personeel en materieel), van 24 november 2023 tot 2 juli 2024

takenpakket (bewindspersoon)
 • Was als staatssecretaris van Defensie belast met 1. Personeelsvoorziening, waaronder begrepen de algehele vernieuwing van het personeelsmodel en loongebouw, 2. Materieelvoorziening, wapensystemen, IT en innovatie, 3. Internationale samenwerking op genoemde gebieden, 4. Bedrijfsveiligheid en 5. Verduurzaming en concentratie Defensie Vastgoed portefeuille
 • Was als staatssecretaris van Justitie en Veiligheid belast met: 1. Vreemdelingenzaken/migratie, 2. artikel 1F Vluchtelingenverdrag, 3. Grensbewaking in vreemdelingenzaken, 4. Rijkswet Nederlanderschap, 5. Mensenhandel en prostitutie, 6. Mensensmokkel, 7. Internationaal migratiebeleid

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

6.

Activiteiten

als bewindspersoon (beleidsmatig) (3/4)
 • Bracht in 2022 samen met minister Ollongren de Defensienota 2022 'Sterker Nederland, veiliger Europa' uit. Daarin worden nieuwe investeringen (5 miljard euro extra) aangekondigd en onder meer de vorming van een supporteenheid voor special operations forces en de komt van 6 extra F-35's.
 • Was in 2024 verantwoordelijk voor het besluit om in 15 jaar de vier Luchtverdediging- en commandofregatten van de Koninklijke Marine te vervangen. Daarbij krijgt de Nederlandse industrie een belangrijke rol.
 • Was in 2024 verantwoordelijk voor het besluit om de bouw van vier nieuwe onderzeeboten te gunnen aan de Franse firma Naval. De eerste twee boten moeten binnen tien jaar na tekening een contract worden geleverd. Voorwaarde voor de gunning was een industriële samenwerkingsovereenkomst met Nederlandse bedrijven.

U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.

7.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.